Filled Under:

KALAU SAYANGKAN KELUARGA ANDA TOLONG LAH JANGAN GORENG PAKAI MINYAK JENAMA INI.. LIHAT KESANNYA KEPADA LELAKI INI.. DOKTOR SUDAH SAHKAN MINYAK INI MEMANG TIDAK SELAMAT UNTUK DIGUNAKAN.. SEBARKAN!

KALAU SAYANGKAN KELUARGA ANDA TOLONG LAH JANGAN GORENG PAKAI MINYAK JENAMA INI.. LIHAT KESANNYA KEPADA LELAKI INI.. DOKTOR SUDAH SAHKAN MINYAK INI MEMANG TIDAK SELAMAT UNTUK DIGUNAKAN.. SEBARKAN!
Pasti ramai diluar sana termasuk admin sendiri berfikiran untuk menghasilkan makanan bergoreng lebih sihat, kita mesti gunakan minyak jagung atau bunga matahari.Tapi ternyata tanggapan itu salah selepas dibuktikan oleh Professor Martin Grootveld iaitu merupakan seorang pensyarah Bioanalytical Kimia dan Patologi Kimia, di Universiti, De Montfort University.

Perkara ini juga telah dikupas dalam rancangan Trust Me, I'm a Doctor oleh doktor­doktor yang terlibat di portal BBC. Banyak syarikat claim gunakan minyak yang lebih tinggi dengan polyunsaturated fats (PUFA) atau monounsaturated fats (MUFA) adalah lebih sihat. Contoh
minyak tinggi PUFA adalah minyak jagung dan bunga matahari. Manakala contoh minyak yang tinggi MUFA adalah minyak zaitun dan rapeseed (canola).

Namun, minyak jagung dan bunga matahari tidak sesuai digunakan untuk menggoreng kerana ketidakstabilan komposisi kimia akan menghasilkan 'aldehydes' daripada minyak tu sendiri. Kalau di Malaysia tak mustahil ada yang salah faham bahawa menggoreng dengan minyak tinggi PUFA ini lebih sihat berbanding guna minyak masak biasa (since kita guna minyak mostly utk menggoreng) padahal itu SALAH sama sekali!

Kompaun 'aldehydes' difahamkan bersifat 'carcinogenic' iaitu menyebabkan kanser dan selain itu meningkatkan risiko penyakit jantung sekiranya diambil terlalu banyak. Oleh itu, adalah untuk menggunakan yang lebih tinggi SFA untuk menggoreng makanan (deep fry, pan fry atau stir fry) disarankan minyak yang bersifat 'saturated fat' (SFA) seperti mentega atau minyak kelapa sawit " ­ Profesor Grootveld.

"Bunga matahari dan minyak jagung adalah amat baik selagi anda tidak dedahkan mereka kepada haba yang tinggi, seperti menggoreng atau memasak. Ia adalah satu fakta kimia mudah dimana yang dianggap sihat untuk kita ditukar menjadi sesuatu yang sangat tidak sihat pada suhu menggoreng biasa.Rujukan:
De Montfort University Leicester (DMU).
US National Library of Medicine, National Institutes of Health
Komposisi beberapa jenis minyak masak(warna untuk tahap kestabilan apabila memasak)
Cadangan: Untuk deep fry: Minyak kelapa sawit Untuk pan fry/sautee: Minyak zaitun, canola, mentega Walau apa pun, cuba lah kurang kan makanan yang bergoreng. Inilah masa yang sesuai untuk berubah dikala minyak masak naik harga ni. ­